Sigortacılar, Yeni Sigorta Sistemini Ve Sigorta Bilgi Merkezi'ni Anlattı

 

AVÇIN: "SÜRÜCÜ VE ARACIN NİTELİKLERİNE GÖRE PRİM BELİRLEME BÜTÜN DÜNYADA VAR. BİZ SİGORTA BİLGİ MERKEZİ'NDEKİ VERİLERİ DİKKATE ALARAK BELİRLEDİK"

Lefkoşa, 4 Mart 14 (T.A.K.): Araç sigortalarında 1 Mart'ta yürürlüğe giren yeni sistemin ana amacının, ülkede daha güvenli bir trafik sisteminin yerleştirilmesi olduğu vurgulandı. 

Sigortacılara göre, iyi sürücülerin, hasarsızlık indirimiyle ödüllendirilmesini; kötü sürücülerin ise daha yüksek sigorta primi ödemekle caydırılmasını içeren yeni sistem, iyi sürücülerin, kötü sürücülerin hasarını karşılamasını engellemeyi de içeriyor.

Kıbrıs Türk Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği, bugün Golden Tulip Otel'de düzenlediği basın toplantısıyla "Hasarsızlık İndirimi ve Zamlı Prim Uygulaması Tüzüğü"nü sigortacılıktaki yeni sistemi ve Sigorta Bilgi Merkezi'ni tanıttı. Birlik Başkanı Ülker Fahri, Birlik Genel Sekreteri ve Sigorta Bilgi Merkezi Sorumlusu İbrahim Kavçın ile birlik yönetim kurulu üyeleri, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Sigorta Bilgi Merkezi, ülkedeki tüm sigorta şirketlerinde yapılan poliçelerle ilgili bilgileri içeriyor. Poliçeler, riske dayalı prim hesaplanarak hazırlanacak ve kaza yapmayan sürücüler indirimli fiyattan poliçe alabilecek. Hasar yapmış bir sürücü ise poliçesini yenilerken ek prim ödemek zorunda kalacak. 

Sigorta poliçelerinde, aracın motor hacmi, aracı kullanan sürücünün yaşı ve yaptığı kazalar, primlerin belirlenmesinde etkili olacak.

FAHRİ: "BİR DEVRİM"

Ülker Fahri, yeni sistemi "sigortacılık sektöründe bir devrim" diye niteleyerek, 2009'dan beri sürdürdükleri çalışmaları özetledi. Geçen yıl 49 kişinin trafik kazalarında can verdiğini, 408 kişinin yaralandığını, her yıl ortalama 40 kişin öldüğünü belirten Fahri, kazaların önlenmesi çabalarına katkı sağlayacağını belirttiği Sigorta Bilgi Merkezi'nin birliğin 200 bin TL'lik öz kaynağıyla kurulduğunu vurguladı.

"İNGİLTERE'DE CEP TELEFONUYLA KONUŞMANIN CEZASI BİN STERLİN"

İleri ülkelerdeki gibi sürücülerin çok dikkatli olmasını sağlayacak sistem yanında ağır cezaların da şart olduğu görüşünü savunan Ülker Fahri, İngiltere'de seyir halindeyken cep telefonuyla konuşmanın cezasının bin Sterlin; ikinci kez aynı suçun işlenmesi halinde ise bir yıl boyunca ehliyete el konulma olduğunu bildirdi.

"DİRENÇ GÖSTERENLER OLDU... CESARETLE YOLA ÇIKTIK"

Fahri, tüm yeniliklerde olduğu gibi, sigortacılıktaki statükonun değişmesinde de ciddi direnç gösterenler bulunduğunu ancak birliğin bunu göze alarak cesaretle yola çıktığını kaydetti. 

"FİYATLAR YÜKSELECEK DİYE ENDİŞEYE KAPILMAYA GEREK YOK"

Halen üç yılı aşkın sürenin verileri bulunan Sigorta Bilgi Merkezi'nin ilk üç ayda verilerinin günü gününe değerlendirileceğini, aksak ve eksiklerin görülerek düzeltilmesi yönünde önlem alınacağını ifade eden Ülker Fahri, şirketlerin ilk üç ayda fiyatlarını dengeli tutacağını; 1 Haziran'dan itibaren gözden geçirmeyi öngördüklerini; tekel yaratılmadığını ancak kimsenin de "sigorta primleri yükselecek" diye endişeye kapılmasına gerek olmadığını söyledi.

Sigorta Bilgi Merkezi'nin verilerine göre ülkede günde ortalama 40 kaza yaşandığını veya sigortalardan hasar ödeme talebinde bulunduğunu; yeni sistemle, küçük hasarlı kazalarda sigortadan ödeme talep edilmemesinin, hasarsızlık indirimi sağlayacağı için daha çok tercih edileceğini düşündüklerini anlatan Fahri, özetle şöyle konuştu:

"SİSTEM YENİLENMEYE AÇIK..."

"Uç örnekler kimseyi yanıltmasın. Bu sistem gelişmeye, yenilenmeye açıktır. Artık bir araç satın alırken Sigorta Bilgi Merkezi'ndeki verilerden daha önce kaza yapıp yapmadığı sigorta şirketi tarafından öğrenilebilecek. İleriki aşamada vatandaşlar da bilgisayarlarından girip öğrenebilecek. Yani bu sistem vatandaşa çok geniş hizmet sunacak."

"VATANDAŞA İNANMA DÖNEMİ"

Sigorta uzmanlarının hasarlı araca bakınca kazaların oluş şeklini anlayabildiğini, bu sistemle vatandaşa inanma döneminin de başlayacağını, süreç içinde hasarla sonuçlanmış kazalarda polis raporuna gerek kalmayacağını ifade eden Sigortacılar Birliği Başkanı Ülker Fahri, böylece polisin asli görevlerine daha çok zaman ve personel ayırabileceğini; kazaları önlemek için devriyeleri artırabileceğini söyledi.

Fahri, ayrıca polisin operasyon düzenleyip evrak kontrolü yapmasına da gerek kalmayacağını çünkü Sigorta Bilgi Merkezi'nde bir araç ve sürücüyle ilgili her türlü bilginin yer alacağını anlattı.

Ehliyetine el konulan sürücülerin "nasılsa sigorta ödemeye devam eder" diyerek araç kullanmayı sürdürüp yine kaza yaptığı vakalara da rastladıklarını belirten Ülker Fahri, yeni sistemde ehliyetine el konulan sürücünün sigortasının da sonlanacağını, böylece araç kullanamayacağını kaydetti.

"AMAÇ GÜVENLİ BİR TRAFİK"

Ülker Fahri, amaçlarının güvenli ve kazaların azalacağı bir trafik olduğunu vurgulayarak, trafikte çok suç işleyenlerin de yeni sigorta sistemi sayesinde tek tek ortadan kalkacağı görüşünü ifade etti.

Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Başkanı Ülker Fahri, sistem işleyişinde, yıl sonuna dek küçük hasarlı kazalarda polisin kaza yerine gitmesine gerek kalmayacağını; sigortaların kazayla ilgili sorunları çözeceğini; vatandaşların da kendine daha ucuz değil daha iyi hizmet veren sigortaları tercih edeceğini söyledi.

Fahri, sigortacılık sektöründe yılda 100 milyon lira döndüğünü ve bunun dörtte üçünün hasarlara gittiğini belirterek, bu kadar büyük bir sektörde küçük sahtekarlıklar da olabileceğini ancak sistemin yarar sağlayacağını belirtti.

KAVÇIN: "GELECEK ANCAK İSTATİSTİKLERLE PLANLANABİLİR"

Birlik Genel Sekreteri ve Sigorta Bilgi Merkezi Sorumlusu İbrahim Kavçın da, geleceğin ancak istatistiklerle planlanabileceğine işaret ederek, bir süre öncesine kadar sigorta poliçe sayısını bilmezken bugün merkezde 3.5 yıllık veriler bulunduğunu söyledi.

Kavçın, merkez kayıtlarına girmiş bir aracın bundan böyle kesinlikle sigortasız trafikte dolaşamayacağını, poliçelerin de riske dayalı hazırlanacağını anlattı.

Sürücü ve aracın niteliklerine göre prim belirlenmesinin bütün dünyada var olan bir uygulama olduğunu ifade eden İbrahim Kavçın, Sigorta Bilgi Merkezi'ndeki veriler dikkate alınarak sürücülerin yaşlarına ve aracın gücüne göre primler belirlendiğini, bu konudaki eleştirileri acımasız bulduklarını kaydetti.

Kavçın, "25 yaşın altını da, 65 yaşın üstünü de elimizdeki istatistiki verilerden yararlanarak risk grubunda değerlendiriyoruz" dedi.

"SON 5 YILDA ZAMLANMAYAN TEK ŞEY SİGORTA"

Sigorta fiyatları artacak diye kimsenin panik yapmamasını isteyen Birlik Genel Sekreteri Kavçın, ülkede son 5 yılda zamlanmayan tek şeyin sigorta olduğunu savundu.

İbrahim Kavçın, yeni sigorta sisteminde kaza yapan sürücünün bir dahaki sigorta poliçesi için daha çok para ödeyeceğini; iyi sürücünün ise daha düşük prim ödeyeceğini vurgulayarak, bunun trafikte dikkati artıracağını belirtti.

Kavçın, Sigorta Bilgi Merkezi'nden polisin de çok yararlandığını örneklerle anlattı.

Bazı Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği yönetim kurulu üyeleri de söz alarak, müşterinin kusurlu olmadığı durumlarda primlerine artış gelmeyeceğini; ancak kazaya karışan kusurlu sürücülerin priminin ve suçlunun tespit edilemediği durumlarda hasar için sigorta, geriye dönüşü olmayan bir ödeme yapmışsa primin yükseleceğini anlattılar.

Bu sistemin sigortacılıkta suiistimalleri önleyeceği görüşünü ifade eden sigortacılar, "Maksat, iyi müşterilere, kötü müşterilerin hasarını ödettirmemektir" dediler.

İbrahim Kavçın, polisin de hangi trafik kazalarında kaza yerine gideceği konusunda yasal düzenleme üzerinde çalıştığını bildirdi.